MPC.fiParas selain Android-puhelimille

PC World testasi mikä on paras Android-alustallla toimiva www-selain.

Hakujätti Googlen Android-käyttöjärjestelmälle on tarjolla useita eri selaimia. PC World testasi ne ja totesi nopeimmiksi nopeimmiksi Skyfiren ja Operan.

Androidiin on valmiiksi asennettuna käyttöjärjestelmän oma selain, mutta hakujätin alustalle löytyy sovelluskaupasta liuta muitakin selaimia.

Kolmannen osapuolen selaimia löytyy esimerkiksi Operalta, Mozillalta, Skyfire Labsiltä ja Dolphinilta.

PC World vertaili näiden neljän valmistajan selaimia ja Androidin 2.1- ja 2.2 -versioiden omia selaimia.

Testissä käytettiin viittä eri nettisivustoa ja jokaisen kohdalla tehtiin viisi sivulatausta. Selvityksessä mitattiin sekä sivuston ensimmäistä latausaikaa että tallennetun tai jo kertaalleen avatun sivuston latausaikaa.

Skyfire ja Mini nopeimmat

Ensimmäisillä latauskerroilla nopeimmaksi osoittautui Skyfire 2.0 -selain, jolla meni latauksessa keskimäärin kahdeksan sekuntia. Toiseksi nopeimmaksi osoittautui 2.2-version mukana tuleva selain, joka selviytyi testistä 11,3 sekunnin keskiarvolla. Kolmanneksi nopein oli Operan Mini-selain 11,4 sekunnin keskiarvolla.

Hitain oli Mozillan Fennec-selaimen alfaversio, jolla kesti keskimäärin 23,8 sekuntia ladata sivusto.

Tallennetuissa tai jo kertaalleen avatuissa sivustoissa nopeimmaksi suoriutui Opera, jolla meni keskimäärin noin 6,4 sekuntia sivun latauksessa. Toiseksi osoittautui yllättävästi Androidin 2.1-version mukana tuleva selain, joka suoriutui testistä keskimäärin 7,5 sekunnilla. Kolmantena oli 2.2-version selain 7,8 sekunnin keskiarvolla.

Hitain oli tälläkin kertaa Mozillan alfaversio, jolla kesti keskimäärin 15,7 sekuntia ladata tallennettu sivusto.

Lopputulos

Vaikka testissä olikin kyse vain sekuntien eroista, voi se silti tuntua pitkältä ajalta sivujen latautumisessa. Selaimen valinnassa kannattaakin miettiä tuleeko nettiä käytettyä satunnaisesti milloin milläkin sivustolla, jolloin Skyfiren selain olisi nopein vaihtoehto. Vai käyttääkö nettiä aina samoilla sivustoilla esimerkiksi Facebookissa, jolloin tietenkin Operan selain olisi nopein.

Nopeus ei tietenkään ainoa selaimia erottava tekijä. Jos siis selaimen nopeus ei ole mielestäsi tärkein ominaisuus, kannattaa lukea koko PC Worldin juttu.

Henri Laakso MPC
Keskiviikko 27.5.2015 
Tiistai 26.5.2015 
Maanantai 25.5.2015 
Perjantai 22.5.2015 
Torstai 21.5.2015 
Keskiviikko 20.5.2015 
Tiistai 19.5.2015 
Sivu: 1 / 5